Rizzini gyárlátogatás – galéria

Ötven esztendő telt el azóta, hogy a Rizzini megnyitotta fegyvergyártó üzemét. Ezen alkalomból Battista Rizzini, a gyár alapítója vendégül látta a ShootingPress stábját, hogy saját szemünkkel nézzük meg az elmúlt fél évszázad munkáját, a fantasztikus technológiai hátteret és azt a szakértelmet, amelynek köszönhetően a Rizzini fegyverek kiemelkednek a tömegtermelés szürke egyhangúságából. 

Marcheno Olaszország északi részén található. A völgyben meghúzódó mesés kisvárost a Mella folyó szeli ketté, többek közt ez az oka annak, hogy számos fegyvergyár is ezt a települést választotta székhelyéül, hiszen a vizet a kohászatokban hűtéshez tudták használni, ezen felül a környéken bányásszák a fegyverkészítéshez szükséges vasérc igen jelentős részét.

A kétnapos forgatás alatt érintettük a fegyvergyártás minden folyamatát, bemutatták a kiemelkedő minőségű anyagokat és láthattuk, hogy a szinte minden pontján gépesített komplexumban mégis vannak olyan mozzanatok, amik a mai napig szakembert kívánnak. Lenyűgöző volt, ahogy mértéket vesznek a lövőről, amikor egyedi sportfegyver készül megrendelésre, hogy aztán avatott kezek faragják ki a tökéletes formát egy fadarabból, ugyanakkor ezzel egy időben egy szobányi CNC ezredmilliméter pontossággal sorozatban készíti a tusákat a klasszikus modellekhez. Felemelő érzés volt látni, hogy a lézeres mérőműszerek korában az igazán precíz zárolást még most is egy gyertya segítségével ellenőrzi egy meghatározhatatlan korú szakember, akinek a szeme az igazi műszere. Hogy az aprólékos motívumok vésése hosszú napok, hetek vagy akár hónapok munkáját tükrözik. Hogy a gyár minden alkalmazottja pontosan ismeri az egész folyamatot, ugyanakkor a saját szakterületén kimagasló a tudása. Ember és technológia olyan ötvözete ez, amely évszázados múlttal rendelkezik, elképesztően mély gyökerei vannak, ahol a gépek kiszolgálják a szaktudást, de nem veszik át az irányítást, ahol a mérnököt segíti az eszköz, és nem fordítva. Battista Rizzini nem enged azokból a minőségi irányelvekből, amelyeket ötven évvel ezelőtt fektetett le és ragaszkodik ahhoz, hogy ez így is maradjon, mi pedig csak remélni tudjuk, hogy az utókornak is megmarad ez a csodálatos összefonódás tradíció és technológia között. Még nagyon sok boldog születésnapot kívánunk, Rizzini!

Uram János

A Rizzini gyárlátogatásról hamarosan a videós anyaggal is jelentkezünk. A Rizzini fegyverek hazai importőre a Jape Vadász Lőszer Kis- és Nagykereskedelmi Kft.

One thought on “Rizzini gyárlátogatás – galéria

  1. Pingback: Rizzini gyárlátogatás - videó - SHOOTINGPRESS Magyarország

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+ 25 = twenty seven