Kezdőként a lőtéren, avagy mi is az élménylövészet?

A civilek közt az éles lövészet sokáig a vádászok és sportlövészek kiváltsága volt, de ma már nem kell versenyszerűen űzni vagy tanfolyamot végezni ahhoz, hogy egy kicsit durrogtassunk. Az úgynevezett élménylövészetek lehetőséget adnak arra, hogy valaki teljesen kezdőként is biztonságos keretek között kipróbálja milyen valódi, éles fegyverekkel lőni. Hazánkban rengeteg lőtér nyújt ilyen szolgáltatást különböző csomagok formájában, amikben általában néhány pisztoly, revolver, félautomata karabély és puska is megtalálható. A fegyverek sokféleségét és a lövések számát főleg az határozza meg mennyit költ rá az ember, ha valaki jól a zsebébe nyúl, akkor akár .50 BMG rombolópuskával is szaggathatja a célokat. Az élménylövészetek menetéről, feltételeiről a Bpro Solutions lőtér oktatóját, lövészetvezetőjét Rónoki Benedeket kérdeztem.

ShootingPress: Az első kérdés a legalapvetőbb talán, ki mehet élménylövészetre, és milyen feltételekkel?

Rónoki Benedek: Minden tizennyolc évet betöltött magyar és külföldi állampolgár jöhet hozzánk kipróbálni a lövészetet, akinek az egészségi állapota alkalmas a biztonságos végrehajtáshoz és nem áll alkoholos befolyásoltság vagy tudatmódosító anyagok hatása alatt.

ShootingPress: Hogy zajlik maga a lövészet?

R. B.: A vendégek miután megvásárolták a csomagjukat egy-egy képzett, tapasztalt lövészetvezetővel kimennek a szektorba, ahol bemutatjuk nekik a fegyvereket, elmondjuk a szabályokat, majd egy biztonságos lőirányba leadják a lövéseket fém vagy papír célokra. A végén pedig készülhetnek még fotók, a papír lőlapokat pedig akár haza is vihetik a résztvevők. Természetesen van lehetőség egyedi igényeket is figyelme venni, lehet például pólókra, egyedi lőlapokra is lőni.

ShootingPress: Milyen fegyvereket lehet itt használni?

R. B.: Nagyon sokféle fegyverrel lehet nálunk lőni, pisztolyok közül például a Glock 17-essel, HK USP-vel vagy a .45 ACP Ruger 1911-el, vannak .38 Special és .357 Magnum revolvereink, karabélyokból a félautomata AK és Colt M4 másolatok a legnépszerűbbek, sörétes puskából pedig az előágyszán-ismétlő (pump-action) Remington 870-et vagy a félautomata Saiga 12-est is kipróbálhatják.

Ahogy a fentiekből látszik, az élménylövészet kiváló csapatépítő program akár barátokkal, akár kollégákkal, és ha valakinek jobban megtetszik ez a világ, akkor képzések is várják őt, erről is kérdeztük a Bpro szakembereit.

ShootingPress: Egy teljesen kezdő milyen képzéseken vehet részt?

BPro: A Pistol 101 a kezdők számára kialakított tanfolyamunk, ahol egy oktató egy tanuló rendszerben a résztvevő teljesen az alapoktól megtanulhatja a biztonságos fegyverkezelést, pontlövészetet, akadályelhárítást. Nem csak egy pisztoly típust fog tudni használni, hanem általánosan biztosan fog lőni a rövid lőfegyverekkel. Ez megfelelő kiindulás lehet, akár sportlövészethez, haladó képzéseinken pedig megtanulhatják az épületekben való fegyveres mozgást, szituációs lövészetet is. Ez hasznos azoknak is, akik rendelkeznek önvédelmi fegyverrel vagy a jogszabályban meghatározott, otthonvédelemre használható, például gumilövedékes traumatikus fegyverrel, hiszen számukra alapvetés, hogy biztonságosan használhassák ezeket az eszközöket. Emellett vannak elsősegélynyújtó tanfolyamaink az alapoktól egészen a komolyabb sebesült ellátásig. Az alap fegyverkezelést csoportosan is oktatjuk, és nem csak pisztolyokkal, de akár karabélyokkal, puskákkal is. Civilek is elvégezhetik személyvédelmi képzéseinket, emellett természetesen van lehetőség sportlövészetre több szakágban is, illetve arra is, hogy gyakoroljon a hozzánk érkező.

Összességében elmondható, hogy számtalan lehetőség van azoknak, akik szeretnének valódi fegyvereket kipróbálni, vagy jobban elmélyedni a lövészet világában, akár később hivatásszerűen is, nem csak a Bpro Solutions-nél, de rengeteg más lőtéren is. Én azt javaslom, hogy ha valaki még nem csinált ilyet, akkor mindenképp élménylövészettel kezdje, aztán jöhet a komolyabb tanulás.

Az is fontos, hogy ehhez megfelelő szakembereket válasszunk, hisz az alapok szilárdsága határozza meg a későbbi utunkat. Én szerencsés vagyok, hisz a kezdetektől a Bpro kiváló oktatóitól tanulhatok, a Pistol 101 képzéssel indultam magam is, és a taktikai lövészetnél megmutatkozott, hogy valóban jól sikerült az alapozás.

Kremlicza Levente
Jó lövészetet, jó élményeket mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+ thirteen = sixteen