HS/Springfield gázfegyverek közelebbről

December óta kis hazánkban már kaphatók a HS/Springfield pisztolyok GYÁRILAG gázfegyver változatai. A cikk megjelenését követően számos kérdést kaptunk az eszközökkel kapcsolatban, de a gázfegyverek csak most kerültek ténylegesen a kezünkbe, hogy közelebbről is megvizsgálhassuk őket. Mielőtt a részletekbe beleszaladnánk, le kell szögezni; igen, gyűjteményi szempontból pazar darabok! Éles fegyver minőség minden téren, olyannyira, hogy a cső is az éles fegyverhez készült alkatrészből lett kialakítva, amit a gyárban perselyeztek, stifteltek, stb. Tehát ugyanazok az anyagok kerültek felhasználásra, külsőleg majdnem 100% az egyezés, egy pillanatig sincs az az érzése senkinek, hogy ez egy sufniban készült volna.

Kezdjük az elemzést mindjárt a „gyárilag” szó kettébontásával, ugyanis a pisztolyok valóban a Horvátoknál készültek dedikáltan riasztófegyvernek. Erre vonatkozóan a szánon is látható szöveges figyelmeztetés, valamint egyes modelleknél a típusjelzésből is kiderül, de ezt majd később. Ami a „gyárilag” tekintetében kiegészítésre szorul, az az, hogy a hazai jogszabályoknak történő megfelelés érdekében a fegyverek további apró módosításokon estek át, nálunk ugyanis követelmény, hogy a fődarabok összecserélhetősége semmiképp ne történhessen meg. Ennek érdekében a hazai megrendelő műhelyében a tok, a szán és a cső további apró módosításokat kap a csereszabatosság kiküszöbölése végett, de ezek egyike sem ront a gyári összképen.

XDM, avagy SF19

Az XDM verziók az SF19 elnevezést kapták, ami a tokon és a szánon egyaránt megjelenik. A tok a jelenleg hazánkban kapható élestől némiképp eltér, ugyanis az SF19 már a következő generáció (G2) módosított alapjaira épült. A biztosító kétoldalas lett, az elsütőbillentyűn és a szereléksínen szintén változtattak.

További eltérés még az éleshez képest a helyretoló rugó vezetőrúdja, a gázfegyver ugyanis olyan két rugós tagból álló helyretolószerkezetet kapott, ami eddig alapból az XD MOD.2 és XDS modellekben volt megtalálható. A szán módosított recézését az SF19 egyelőre nem kapta meg.

XD-9 Mod.2 – egy az egyben

Az XD-9 Mod.2 esetében lesznek a legnagyobb gondban, akik első pillantásra akarnák megállapítani, hogy mit is látnak éppen. Itt ugyanis külsőre csak a szánon található HS felirat árulkodhat, egyéb eltérés nem tapasztalható.

XD-S, gázosítva S7

Az XD-S éles pisztoly gázos reinkarnációja S7 néven került forgalomba. A pisztolynak az éles XD-S MOD.2 biztosítja az alapot, a szánra került S7 feliraton kívül egyéb eltérés külsőre egyáltalán nem látható. Sajnos az egysoros tárral készült S7 nem volt már készleten a forgalmazónál, így képeket nem tudtunk készíteni róla, de amint tudjuk, pótoljuk a hiányosságokat.

A fegyverek megvásárolhatók a Steiner Scenics és a Daisy fegyverboltokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nine + one =