Halloween különkiadás – 5.11 Tactical CAVU nyúzópróba

A hazánkban egyre felkapottabb halloween alkalmából úgy döntöttünk, hogy rendhagyó nyúzópróbánkban egy szép sárga „halogéntök” is szerepet kap az 5.11 CAVU napszemüveg mellett. Az 5.11 Tactical szemüvegei az ANSI Z87.1 szabvány szerint készülnek, így a laboratóriumi körülmények között vizsgált teszteknek biztosan megfelelnek. Maga a teszt két részre bontható, az egyik felében egy közel félkilós súlyt ejtenek a szemüvegre 127 centiméter magasról úgy, hogy maga a szemüveg egy fejformára van helyezve. A vizsgálat második részében 45 m/s sebességgel ütköztetnek 1/4 inch átmérőjű acélgolyókat a lencsének. Ezek a kritériumok garantálják, hogy gurulatból érkező kisebb-nagyobb lövedékektől védve van a szemünk.

Mivel stábunk tagjai is 5.11 szemüveget viselnek, felmerült bennünk a kérdés; a szabványértékeken jócskán túlnyújtózva, vajon a direkt sörét ellen mennyire védhet a CAVU? Nyúzópróbánk során erre kerestük a választ. Mindenképpen szeretnénk megjegyezni, hogy az általunk végzett kísérlet pusztán egy gyakorlati próba, mely megismételhetetlensége és hitelesített mérőeszközök hiánya végett pusztán csak azt a célt szolgálja, hogy nagyjából felmérjük, mire képes a szemüveg.

A nyúzópróba során 23 méteres távolságból, nagyjából 335 m/s kezdősebességgel lőttünk 2,5mm átmérőjű sörétszemeket a szemüvegre, mely több találatot is szenvedett, de egy sörétszem se jutott át sem a lencsén, sem a kereten, így próbánk eredményeképp megállapítottuk, hogy a szemüveg adott esetben képes megfogni a szemből érkező direkt sörétet. Az ezt követő közelebbi lövésekre már fogadni mertünk volna, hogy nem éli túl szegény tökünk nemlétező szeme világa, már csak azért is, mert az első lövést követően a szemüveg anyaga már több ponton meggyengült. Ennek ellenére a 13,7 méterről leadott lövést is javarészt kivédte a szemüveg, mindössze egy helyen tört ki egy darab a lencséből, ahová korábban már csapódott sörétszem. Kilenc méterről próbálkozva a keret az egyik oldalon eltört, ezért kiesett a lencse, de maguk a lencsék nem törtek tovább, nem keletkezett újabb rés. A kegyelemlövés 4,5 méterről érkezett, itt feltehetően az előző becsapódási nyomoknak köszönhetően már több darab is kitört a lencsékből, de itt is volt újabb becsapódási nyom, amely nem tudott átjutni a szemüvegen.

Összegezve: Az 5.11 Tactical CAVU a gyakorlati tapasztalatok alapján jócskán túlteljesíti a szabványkövetelményeket. Az más kérdés, hogy ilyen közelről egyébként sem egészséges arcra venni a sörétet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+ sixteen = 25