A Wenger sztori

Svájc francia nyelvterületén, Jura kantonban található gyönyörű hegyek ölelésében Delémont városka, ahol egy igazi világóriás található, már ami a késgyártást illeti: a Wenger. A cégtörténet kezdete az 1890 es évekre nyúlik vissza, amikor a svájci hadsereg (amely a mai napig Európa egyik legjobban felszerelt hadserege) elhatározta, minden egyes katonáját ellátja egy egyszerűbb, becsukható pengéjű zsebkéssel. Néhány évvel később felmerült annak az igénye is, hogy a puskák szétszedéséhez használatos szerszámokat (csavarhúzó) építsék be a késbe.

Azonban nem lennének a svájciak svájciak, ha nem gondolták volna még egyszer végig az egész tervezést: ekkor került a késbe a konzervnyitó és a lyukfúró is. Ezt a megbízást az 1893-ban alapított, Svájcban a második késüzemnek számító Paul Boechat & Cie cég kapta, 1895-ben azonban egy befektetői csoport felvásárolta az üzemet, és teljesen új vezetéssel és stratégiával egészítette ki courtetelle-i gyárat. Ebben a „zavaros” időszakban tért haza Theodore Wenger, aki az Egyesült Államokban a miniszteri bársonyszéket hagyta ott felesége honvágya miatt.

Apósa ruházati üzletében kitanulta a kereskedelem minden csínját-bínját, majd nemsokára a courtetelle-i üzemben kapott állást. Kereskedelmi vezetőként hamar felismerte, hogy a cég csak akkor lehet sikeres, ha több lábon áll. vagyis a termékpalettát ki kell egészíteni más termékek előállításával is. Ezért hamarosan egy evőeszközöket gyártó céget vásárolt fel, majd olvasztotta be az anyacégbe. 1900-ban lehetőség nyílt mind anyagi szempontból, mind a növekvő kereslettől ösztönözve egy 18.000 négyzetméter alapterületű, vadonatúj üzemcsarnok építésére is.

De térjünk vissza a múlt századba: a bővítést követően érett meg a cég arra, hogy a világ felé is nyisson kiváló, hazai viszonyok között már jól ismert termékeivel. Ehhez azonban olyan konkurenciával kellett felvenni a harcot, mint a Victorinox.

Aki már járt Svájcban, biztos jól tudja, mekkora ellentét van főleg a német és francia nyelvű kantonok között. Ezt a népszavazásoknál (Svájcban a legmagasabb a népszavazás/év arány) is jól érzékelhetjük, mindegy miről kell szavazni, ha a német kantonok igennel szavaznak, a franciák biztos nemmel, és fordítva.
Ez a magatartás a katonai megrendelésekre is kihatott, valamint óriási nyomás nehezedett ezzel kapcsolatban a svájci kormány vállára is. Megunva a „testvérharcot”, a hadsereg javaslatára a svájci kormány salamoni döntést hozott: a megrendeléseket 50-50%-ban osztották meg a két cég között. Valamint meghatározták azt is, hogy míg a Victorinox használja az „original” (eredeti), addig a Wenger a „genuine” (igazi) jelzőt.

A mai napig jó száz év telt el, és Wenger úr álma valóra vált: nemcsak az üzleti életben ismertek világszerte, hanem a legváratlanabb pillanatban, a legeldugottabb helyen találkozhatunk egy-egy piroskeresztes késsel. Ez utóbbi motívum bár elhanyagolhatónak tűnik, de megcáfolhatatlan bizonyítéka a cég sikerének. A dinamikus fejlődés a napjainkig töretlen: a vállalat 370 dolgozójának tudása és tapasztalata – akik szakmájukban egytől-egyig magasan képzett szakemberek – a cég hosszú távú sikerének záloga. Ennek köszönhetően a világ öt kontinensén, mintegy 150 országban van a kis alpesi ország „vállalatóriásának” képviselete illetve szaküzlete. A sikert jelzi az is, hogy rengeteg utánzat készül több-kevesebb sikerrel. De csak az eredeti zsebkések markolatán találjuk meg a svájci zászlóból jól ismert, legömbölyített négyzetben helyet foglaló keresztet, valamint a legnagyobb késpenge tövében látható számszeríjat.

A Wenger választékában több mint háromszázféle termék közül mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbb terméket. Sport, vadász, katonai, túra valamint az egyedi kései jól ötvözik magukban a formatervezés felsőfokát és a praktikusság magasiskoláját. Érdekesség, hogy a különböző modellekből naponta körülbelül 22.000 darab készül, tehát nagyjából négy másodperenként csomagolnak egy új kést a dobozába. Természetesen a gyártási folyamatot már komoly minőségbiztosítási rendszer is kontrollálja, hiszen csak így érhető el a nagyobb volumenű szériagyártás esetén a magas minőség. A világszínvonalat jelzi az is. hogy a környezetvédelemre is rendkívül nagy figyelmet fordítanak: a gyárból kikerülő üzemvíz tisztított, a gyártás során nehézfémeket nem használnak, a keletkező gázokat szűrik, a sorját és forgácsot anyaguk szerint szelektíven gyűjtik és újrahasznosítják, stb. Egyszóval nemcsak a termékre, hanem a teljes gyártási folyamatra is kiemelt gondossággal ügyelnek.

[galeria]

A „MINDENESEK”

A legmagasabb elvárásoknak is tökéletesen megfelelnek ezek a kis, zsebben vagy övön, tokban hordható mini-szerszámosládák. Az egyes szerszámok kialakításakor egyre fontosabb szempont, hogy az adott eszköz többféle feladat ellátására is alkalmas legyen. Mire is gondolok? Például a konzervnyitó vége egy vékonyabb csavarhúzóként is funkcionál, a sörnyitón a vastagabb csavarhúzófej mellett dróthajlító található.

Ezen törekvések a vastagságot csökkentik, anélkül, hogy a funkcionalitás rovására történnének a változások. Sokan vitatják az iránytű méretéből adódó használhatóságát, amelyben némileg igazuk is van: de aki egyszer már igazán eltévedt, az biztos nagyra értékeli a helyes irány ismeretét.

VADÁSZBICSKÁK

A kések talán egyik legszembetűnőbb tulajdonsága a markolaton található piros színű, elcsúsztatható gomb. mely a pengét hivatott stabilan rögzíteni. A nyúzó – és csontfürész rendkívül hasznos: az előbbi ívének köszönhetően sebeszi munkára alkalmas, az utóbbi cikkcakkban köszörült fogaival rendkívül éles és masszív. Azoknak a természetjáróknak is jó szívvel ajánljuk, akik egy erős késpengével rendelkező modellt szeretnének maguknál tudni és nem elsődleges szempont a „mindent egyben’ funkció.

SPORTKÉSEK

Ebben a kategóriában a svájci cég igazán élenjáró fejlesztésekbe kezdett. Mivel az ország a hegyi sportok őshazája, ezért a mountain- bike szerelmeseitől a snowboardosokig mindenki számára tartogat újdonságokat a Wenger. A biciklis kés igazi unikum a különlegességek között: az egyetlen olyan eszköz tudomásunk szerint a világpiacon, amely rendelkezik a láncszétszedéshez használatos eszközzel. Ezen kívül a legfontosabb imbuszkulcsokkal szerelték fel a szokásos kiegészítőkön kívül. A snowboardos kés dobozában a sport megszállottjai találnak még egy multimédiás CD ROM-ot is. A görkorcsolyások sem kell, hogy búsuljanak: a zsebkésük segítségével az összes gyorsjavítást (kerekcsere, beállítások) egy helyben, könnyen elvégezhetik.

KÜLÖNLEGES KESEK

Svájc elsősorban csokoládéiról, finommechanikai-optikai termékeiről, óráiról híres. Nem is lenne a Wenger vérbeli svájci cég, ha nem gondolt volna az órásmesterekre. Számukra készítettek egy különleges modellt, mely már megjelenésével is magában hordozza az eleganciát és precizitást. A markolat nem a megszokott piros műanyaggal borított, hanem gyönyörűen pácolt, finom bőrberakással díszített. Ilyen külcsín után a belbecs sem hagyható figyelmen kívül: a kihajtható műanyag lemezben a legfinomabb csavarhúzóktól a reszelö- ig minden szükséges eszköz megtalálható, amit egy mobil szerszámban elképzelhet magának egy órásmester.
Szintén a különleges kategóriába tartozik a Wenger Porsche design zsebkése. Az igazi csemegének számító kés nem felszereltségével, hanem markolatának formavilágával, illetve a hozzá tartozó, gyönyörűen pácolt fatokkal hívja fel magára a figyelmet. A markolat tökéletesen simul a kézbe, de hűvös eleganciájában megtapasztaljuk a vad erőt: az igazi Porsche-s érzést. A fatokot megfordítva tapasztalhatjuk, hogy íróasztalunk díszévé is válhat a túloldalán tolltartóként funkcionáló mesteri darab. Díszdobozát legfeljebb csak az illendőség kedvéért kell papírba rejtenünk: a megajándékozott a dobozra is legalább úgy fog vigyázni, mint a kiváló késre és a tokra.

SZÍNEK KAVALKÁDJA

Eddig a különleges modellekről illetve célszerszámokról volt szó, s nem beszéltünk az igazán fiataloknak illetve hölgyeknek ajándékozható, kisméretű, de vidám megjelenéssel rendelkező késekről. Itt a legegyszerűbb felszereltségű (olló, reszelő) darabtól a szerszámokat tekintve a középkategóriába sorolható, de színes, átlátszó markolattal ellátott. legkülönbözőbb nagyságú, méretű és színű modellig mindent megtalálhatunk. Érdekesség, hogy találunk még lézerpointerrel kiegészített darabot is, amely az előadásokat tartó tanárember ugyanolyan jól tud használni az iskolában, mint mondjuk az építésvezető.
2005-ben az örök rivális Victorinox megvásárolta a Wengert és a hozzá kapcsolódó jogokat, de ettől függetlenül mindent meghagytak úgy, ahogy azt a hosszú évek során kialakították, így a gyártás, a fejlesztés továbbra is ugyanott történik, csupán a bevétel folyik egy kicsit másfajta logóval ellátott finom bőr pénztárcába.

Czurkó István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

− one = five