Patrick McNamara – TMACS INC.

Pat McNamara 22 éves Különleges műveleti területen töltött szolgálati idővel rendelkezik, ebből 13 évet a 1st SFOD-D – közismert nevén a DELTA FORCE – alakulatnál szolgált. Jelentős harci tapasztalattal, sok harctéri bevetés után patrick-mcnamara-032005-ben vonult nyugállományba. Manapság kezdő és haladó szintű lövészeti és harci taktikát oktat saját cégében, a TMACS-ban. Nem arról van szó, hogy csinált egy újabb (a világon egyre jobban elszaporodó) oktató céget, hanem arról, hogy egy teljesen önálló, saját felépítésű rendszert ad át a hallgatóinak. Abból az alaptézisből indul ki, hogy legyen szó akár harci helyzetről, versenyről vagy fizikális edzésről, hinned kell magadban. Az elme vezérli a testet, más szóval a gondolkodásod fogja meghatározni a teljesítményed. A pozitív énkép segít kialakítani az önbizalmat abban, hogy az ember képes végrehajtani a feladatot. Célkitűzéseid legyenek ambiciózusak, de reálisak. A hosszú távú célod eléréséhez jelölj ki magadnak rövid távú célokat, így könnyebben haladhatsz (Hogy lehet megenni egy elefántot? Falatonként!). Tehát a képzések alatt folyamatos, nyomás alatti biztonságos végrehajtásra, tudatos cselekvésre és gondolkodásra ösztönöz, természetesen figyelembe véve a hallgatók számát és képzettségi szintjét.

A legtöbb lövészeti oktatóval és iskolával ellentétben Patrick nagy hangsúlyt fektet a fizikális képességekre is. A tested a harci alváz, amit karban kell tartani, edzeni kell, hogy megfelelően működjön. A legtöbb gyakorlat, amit csinál, fizikális terhelést is magában foglal. Ő maga az általa létrehozott fizikális edzésrendszert Combat Strength Training (CST)-nek nevezi. Nem kell hozzá edzőterem, nem kellenek hozzá drága gépek. Mindössze napi 25 – 30 percet vesz igénybe. Az edzésmódszerrel kapcsolatban egyik vélemény a következő volt: Ha a végén úgy érzed, mindjárt hányni fogsz, jól csináltad!

A lövészeti tréningek

Általános alapelvként a gyakorlatok alatt maximális „A” találatra törekszik, Pontosság! Pontosság! Pontosság! Csak akkor fejezted be a gyakorlatot, ha minden célt annyiszor és ott találtál el, ahányszor és ahol akartad. Ne a fegyver mondja meg, mikor van vége egy gyakorlatnak. Ha egy adott távolságról háromszor kell eltalálni egy cél „A” zónáját, akkor addig lőj, amíg meg nincs a három „A”. Sokat dolgozik erős illetve gyenge egy kézzel is. Rengeteget alkalmazza a fizikális terheléssel és időkorláttal presszionált gyakorlatokat. Előnyben részesíti a tapasztalaton keresztüli tanítás. A hallgatókat hagyja, hogy a gyakorlatok során önmaguk ismerjék fel a számukra ideális megoldásokat, ehhez persze megadja a szükséges segítséget és iránymutatást, valamint megfelelő számú alternatívát mutat a megoldáshoz. Leggyakrabban USPSA célokat (itthon ezt IDPA célként ismerjük, az IPSC régi, metrikus céljáról van szó) használ a gyakorlatok során, vagy ennek teljes méretű, illetve csökkentett –„D” zóna nélküli- fém „kongató” változatát…

Száraz tréning

Pat kiemelten sokat foglalkozik a száraz gyakorlással, illetve annak metódusaival és felépítésével. Meglátása szerint a fegyver kezelésnek vannak bizonyos aspektusai, amit tudat alatt kell elvégezni. Az ehhez vezető út a megfelelő mennyiségű ismétlés elvégzése a megfelelő tartományban. Ez azt jelenti, hogy a mozdulatsort tökéletesen, ha kell, akkor lelassítva kell elvégezni, méghozzá úgy, hogy minden gyakorlatot a lehető legpontosabban kell végrehajtani. A tökéletességhez kell közelíteni minden egyes végrehajtásnak, így elérhető az, hogy lassan a tudattalan elmébe égessük azokat. Tehát az ördög a részletekben rejlik, és csak olyan sebességgel szabad végezni a gyakorlatokat, hogy azokat a tudatunkkal 100%-ban tudjuk kontrollálni.

patrick-mcnamara-02

A versenyszerű lövészet

Lövészeti oktatók között örökös, régi vita folyik arról, hogy a versenyszerű lövészet (IPSC, IDPA, stb.) hasznos-e a harci (rendőrök, katonák, önvédelmi fegyverrel rendelkező) lövészeknek? Pat megközelítése számomra nagyon szimpatikus. Nem csak azért, mert magam is versenyzem, hanem mert kiképzői pályafutásom alatt hasonló következtetésre jutottam. A verseny természetesen nem harc, de a versenykörülmények közötti lövészet nagyon sokat segít a képességek fejlesztésében. Gyorsan kell mozognod és lehetőleg minél pontosabban lőnöd teljesen változatos távolságokra, teljesen szokatlan testhelyzetekből. Meg kell különböztetned a célokat a nem lőhető céloktól, mindezt úgy, hogy árgus szemek figyelik a biztonságos fegyverkezelésed (mikor van az ujjad az elsütőbillentyűn, mikor, merre mutat a fegyvered csöve, stb.) betartod-e a briefingben előírtakat, meg kell találnod a számodra legoptimálisabb megoldást kétértelmű helyzetekre, és ha ez még nem lenne elég, még többen néznek is közben, tehát nyomás alatt kell jól dolgoznod. Egyszóval ez hasznos és kifizetődő gyakorlási lehetőség!

A saját tapasztalataim

Patrick összes publikált gyakorlatát végigcsináltam, volt, amit egyedül, és volt, amit más lövészekkel. Igyekeztem követni az iránymutatásokat. Elmondhatom, hogy kivétel nélkül nagyon jól felépített drillek! Mindenkinek jó szívvel ajánlom, legyen sportlövő, hivatásszerűen fegyverrel dolgozó vagy önvédelmi fegyverrel rendelkező személy!

Bakonyi András

About johnuram

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+ forty eight = fifty two