Lövedékálló védőmellények tesztje

Az elmúlt két év során stábunkkal két oktatási célra szánt anyagot is forgattunk a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitánysággal és az ORFK Rendészeti Szervek Kiképző Központjával együttműködve. Az első két anyag kimondottan csak belső használatra készült, de a sorozat harmadik része – a lövedékálló védőmellények tesztje – mindenki számára elérhető adatokat, követelményrendszereket és vizsgálati módszereket mutat be, így a videót teljes mértékben publikussá tudjuk tenni.

Városi legendák egész sora övezi a katonai illetve rendőrségi lövedékálló mellényeket, azok tűrőképességét, így a Polgári Kézilőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft. segítségével videós riportunkban bemutatjuk a vizsgálat menetét. Az MSZ-K 1114-1:1999 számú katonai szabvány alapján egy rejtett illetve egy nyílt viselésű mellényt vizsgáltunk, melyek lejárt szavatosságuk ellenére tökéletesen bírták a próbákat. Azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a védőmellényeket számos tesztnek vetik alá, és ezeknek csupán csak egy része, hogy megállítsák a lövedéket. A lövedékálló védőmellényeknek többek közt meg kell felelniük ejtéspróbán, napokon keresztül aktív igénybevételt szimulálnak erre kialakított gőzmosógépekben, teljesíteniük kell egészségügyi előírásokat, külön vizsgálják a tépőzárakat, ezen felül nem hátrány, ha kényelmes és viszonylag könnyű is. Jelen videónkban a fentiek közül mi csupán a lövésállóságot vizsgáljuk.

Az anyag nem jött volna létre a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Polgári Kézilőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft. segítsége nélkül, amiért ezúton is köszönetünket fejezzük ki!

About johnuram

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nineteen + = 21