Home / Cikkek / SFP9 – a Heckler & Koch új, ütőszeges elsütőszerkezetű pisztolya

SFP9 – a Heckler & Koch új, ütőszeges elsütőszerkezetű pisztolya

A patinás Oberndorf am Neckar-i cég legújabb, idei termékének ismertetését kezdhetnénk úgy, hogy a név maga a program: striker-fired pistol 9 (mm), azaz ütőszeges elsütőszerkezetű, kilencmilliméteres pisztoly. A marketing-csapat a jelek szerint úgy látta, hogy ezzel a nagyon amerikaias elnevezéssel lehet majd tarolni a piacon. (A nagyvonalú jenkik szeretik lespórolni a precízkedő kiegészítéseket, így lesz a 9×19-ből vagy a 9 mm Parából simán kilenc milliméter a legelterjedtebb öntöltő pisztoly-kaliberről szólva.)

Azonban borulni látszik az elmélet, ha felidézzük, hogy az USA-ban ugyanezt a típust már egy évvel korábban bemutatták, VP 9 néven. A VP ezúttal német elnevezést takar – Volkspistole, azaz népi pisztoly, ami az elsütésre közvetlenül nem utal, azonban felidézi a történelem első (sic!) sorozatban gyártott műanyag tokos pisztolyát, a Heckler und Koch VP 70-esét, melyből ugyan nem készült sok, de megmozgatta az érdeklődők fantáziáját, tekintve, hogy tusaként használható tokjára erősítve sorozatlövésre is alkalmas volt, természetesen csak a szolgálati változat. Elsütőszerkezete szintén közvetlen, ütőszeges típusú volt (és rémesen kemény). De ahhoz sem kell sokáig törnünk a fejünket, hogy eszünkbe jusson, az oberndorfiak termékei között akadt más közvetlen elsütésű is. Igen, helyes a válasz: a P7-es típuscsaládról van szó.

hk-sfp-pistol-05

Úgy tűnik, a marketingesek úgy látták, hogy míg a tengerentúlon hatásos lehet a németes hangzású elnevezés, mellyel az elődre lehet utalni, addig otthon és Európában a „népi” elnevezés kevéssé piacképes emlékeket ébreszt, így célszerűbb a technokrata-kozmopolita vonatra felülni, és az elnevezésben a működési elvet leképezni.

Ha sikerült is igazolni, hogy az oberndorfiak már régóta gyártanak műanyag tokos, ütőszeges elsütésű pisztolyt, mégis tény, hogy újabb kori kínálatukból ez a párosítás hiányzott. Úgy tűnik, hogy ezt a piaci rést sem kívánták kardcsapás nélkül átengedni a deutsch-wagram-i konkurenciának, így mostantól bárki, aki ilyet keres – legyen az civil lövő vagy – adja Isten – egy hadsereg vagy egy nemzeti rendőrség beszerzője – az a Neckar partján is megtalálhatja azt.

Felmerül a kérdés, vajon nemcsak arról van-e szó, hogy a marketingesek nyomására jól-rosszul összeraktak valamiféle pisztolyt a konszern építőszekrényéből. Megelőlegezhetjük a választ, hogy nem: az SFP9 magas szinten ötvözi a meglévő elemeket a valódi újításokkal, megkoronázva ezt egy szabadalmaztatott megoldással (melynek jelentősége persze nem mérhető az automata mosógépéhez, de mégis.) Másként fogalmazva: az SFP9 a későn indulók valamennyi előnyét felhasználva az élre tör a műanyag tokos, ütőszeges elsütőszerkezetű pisztolyok mezőnyében.

hk-sfp-pistol-07

Kezdjük a meglévő elemekkel: az új pisztoly bevallottan a P30-as családra épül. Azonos a reteszelés (Browning-SIG). Azonos az irányzék (három fehér pont). Csereszabatosak a tárak; hasonló, de nem azonos a külső forma (a P30-ashoz szerkesztett formázott műanyag tokok használhatók az új pisztolyhoz is); kilenc fajta markolathéjból lehet összeállítani a lövő számára legmegfelelőbb konfigurációt. Az elsütő billentyű egy biztosítóként működő betétet is tartalmaz – mint oly sok más pisztoly és puska – ezt teljesen benyomva húzható el a tényleges elsütő billentyű. Ez azért fontos, mert az elsütés single action only rendszerű – lásd HS Produkt. Tárkioldó a sátorvas tövében, mindkét oldalon, a működtetése fölülről lefelé, a markolat síkjával párhuzamosan (H&K- és Walther-tipikus; németes, nem amerikaias). Sátorvas előtt alul Picatinny- sín (amire a jogszabályi keretek között bármi felszerelhető.) Tok fekete és zöldessárga (foliage green alias RAL 9000) színben is kapható.

hk-sfp-pistol-04

Újítások: szétszerelő kar 90 fokkal elfordítva oldható á la SIG – szerény személyes véleményem szerint ez a legjobb megoldás. Szánon durva bordák a felhúzás elősegítésére a töltényűr mögött és előtt is. (Megkönnyíti a töltöttség ellenőrzését – brass check – no meg a csőre töltött lőszer tenyérbe ürítését.) Ütőszeg, ha tűzkész, szán hátsó síkjából kiáll. Cső középvonala közel az erős kéz felső éléhez, markolatszög a P30-eshoz képes eltérő, kedvezőbb. S a szabadalom: többféle méretű, cserélhető pöcök a szán hátsó részén, mely megkönnyíti a csőre töltést, különös tekintettel, ha azt egy kézzel, nagyon taktikailag, derékszíjon, zseben vagy cipősarkon hajtjuk végre. (Aki ezzel nem kíván élni, az használhatja a pöcök lapos végű változatát, mely szintén kapható…)

Egyéb technikai újítások: a TR nevű változat sütési útja hosszabb, sütési ellenállása nagyobb, (kb. 3 kg) mint az SF, azaz különleges haderőknek szánt változaté (kb. 2,5 kg). Az M (maritim, azaz tengerész) változta pedig különleges felületkezelésével és méretezésével a búvárokat és a tengerészgyalogosokat célozza: víz alatt elsüthető (sic!), víz alól kilépve azonnal használatba vehető. Sokaknak fontos, hogy az M változat felületkezelése zöldessárga színt is lehetővé tesz, így nemcsak a tok, hanem a szán is pompázhat RAL 9000 színben. A TR változat szét- és összerakása során a tudatosan alkalmazott technikai megoldások lehetetlenné teszik, hogy lőszer maradjon a csőben, vagy kerüljön abba, a balesetveszély így minimalizált.

S hogyan lő? Minden pozitív várakozásnak megfelelően. A sütés szolgálati pisztolyhoz képest nagyon jó (szinte már sportpisztolyhoz képest is), azaz az előképek közül, hál’ Istennek, a P7-hez van közel, és nem az VP70-eshez. Hibája, hogy sütés után az elsütő billentyű túl sokat mozog hátra. Rövid a trigger reset útja is. A markolat kialakítása és a cső elhelyezése végre szakított a német pontlövő hagyományokkal, és a cső tényleg közel került az erős kéz felső éléhez (ebben ismét csak a P7-es köszön vissza), ami a gyakorlatban óriási pozitívum, különösen, ha – ahogy az már szokás – magas tűzütemet választunk, s oda-odaduplázunk. A pisztoly megbízható, egyáltalán nem lőszerérzékeny, mint az egy modern szolgálati fegyvertől el is várható. A pisztoly pontlövő szinten is pontos.

Mi a végső mérleg? Én már a P30-ast is nagyon szerettem, s nem vagyok esküdt híve a közvetlen ütőszeges elsütőszerkezetnek. Mégis-mégis: az SFP9-es jobb, sokkal jobb, mint a közvetlen előd; minimum ugyanolyan jó, vagy talán még jobb is, mint a piaci konkurencia. Ahol már van P30, ott nyilván előny, hogy a tokok és a tárak csereszabatosak. Ahol nincs, ott az új pisztolynak keményen meg kell majd küzdenie azzal a körülménnyel, hogy a konkurenciához sokkal több, árban-minőségben sokkal szélesebb skálán mozgó tok és tartozék kapható, mint az új Hecklerhez. A tengeri változat képességei nyilván izgalmasak, sajnos, kis hazánkban viszonylag behatárolt a búvár kommandósok piaca. A közeljövőben kompakt méretet is ígérnek – remek. Egyéb kaliberek mikor jönnek – nem tudni.

Szóval: ütős, szép és jó az új pisztoly. Ellene nem sok minden szól (ára még nem ismert) – mellette annál több.

Szerző: R. K.

Forpsi.com
 
  Forpsi

This domain runs on FORPSI servers
 

500 Internal Server Error

The server encountered an internal error and was unable to complete your request. Either the website is misconfigured or there was an error in a CGI script.