Home / Hírek / Ismét magyar sikerekkel zárult a Steel Challenge Európa Bajnokság

Ismét magyar sikerekkel zárult a Steel Challenge Európa Bajnokság

Ismét magyar sikerekkel zárult a Steel Challenge Európa Bajnokság, melyen a steel challenge bajnokok mellett igazi IPSC világsztárok és profi lövészek is részt vettek. Hat divízióban is sikerült kimagasló eredménnyel zárnia a hazai delegációnak, amelyhez szerkesztőségünk ezúton is gratulál! Az alábbiakban a magyar csapat élménybeszámolóját olvashatjátok:

Különös Steel Challenge Európa Bajnokság volt ez a 2018-as. Nem fényes, nem csillogó, nem nagy rekordokat hozó. Inkább rakkolós, munkás, izzadtság szagú – és a végletekig kiélezett küzdelmet hozó. Kiszámíthatatlan, váratlan fordulatokat tartogató. A papírforma mint fogalom nem létezett. Valami volt a levegőben. A fények, a hangulat, a légnyomás, a várakozások…mind mások voltak mint eddig. Pedig az eddigi legnagyobb létszámú és talán legerősebb tudású mezőny állt össze. Itt, most nagyon sokan nagyon akartak nyerni. Minden divízióban felvonultak a Steel Challenge szakág korábbi Európa Bajnokai (Saul Kirsch, Oliver Damm, Sascha Back, László Endre, Kiss József, Lucien Rooijendijk) a címekre éhes feltörekvők, és még  a dinamikus lövészsport meghatározó, másik ágának (IPSC) ikonikus lövői közül is számos top lövő érkezett (Saul Kirsch, Oliver Damm, Sascha Back, Guga Ribas). De a szakág sajátosságának köszönhetően jöttek top lövők a tengeren túlról is: a brazil Guga Ribas (IPSC Európa Bajnok) és Trenton Mitsuoka (USA Steel Challenge Világbajnokság 2017. open rimfire 7. hely). Óriási várakozások közepette kezdődött a verseny. De ezen a hétvégén hamar kiderült, hogy a Steel Challenge szakág –mely felületes szemlélő számára faék egyszerűségű versenyszámnak, lőfeladatnak is tűnhet- milyen sokrétű és összetett. Mindenki elkezdett hibázni. A legnagyobb sztárok is. Szélsőségesen jó pályák után értelmezhetetlenül rosszak is jöttek, elkezdtek széthullani az előzetes kalkulációk, eltűntek a “magabiztos bajnok mosolyok”, a “rálegyintések” egy-egy rossz sorozatra. Elkezdtünk küzdeni, megharcolni minden egyes következő pályáért, sorozatért, lövésért. A zsigerekben kezdtük érezni, hogy ez itt most “nagyon közel lesz” és nem fölényes előnyök, de még csak nem is magabiztos százalékok, inkább apró tized- és filléres századmásodpercek lesznek itt a választóvonalak a látványos sikerben végül részesülők (dobogó) és a méltánytalanul háttérbe szorulók között. Három hosszú napon át koncentráltunk, lőttünk, írtuk, számoltuk, figyeltük körömrágva azt amink nekünk volt és a konkurens versenyzőket, időiket. Ahogyan az idő haladt előre kérdés egyre inkább már nem az volt, hogy hogyan lehet egyre jobbat lőni hanem az, hogy ki tudja jobban “védeni” azt amije már megvan, és az mire lesz elég a végén. A végeredmény is ezt igazolta: ezen a hétvégén a stabil középútra, a hibaminimalizáló, egyenletes teljesítményre fókuszáló taktika volt az eredményes, nem a kockáztató, kiugró teljesítményre törekvő.

A 6 résztvevő magyar versenyző célja és feladata ezen az Európa Bajnokságon nem volt egyszerű. Ilyen körülmények között kellett még egy évre megőrizni  azt a presztízst amit a magyar dinamikus lövészsport az utóbbi években ebben a szakágban Európában kivívott magának, és kellett megvédeni eddigi címeiket mind egyéniben, mind csapat versenyszámokban. Az egyéni rimfire standard divízióban sikerült megismételni a tavalyi eredményt ezzel megőrizni a tavaly kivívott abszolút magyar hegemóniát (László Endre arany érem, Kiss József ezüst érem, Tanács Gábor bronz érem), az egyéni open rimfire divízióban először született magyar győzelem az EB-k történetében (standard pisztollyal versenyezve László Endre arany érem), a rimfire csapat divízióban a László Endre, Kiss József, Tanács Gábor összeállítású csapat (standard pisztolyokkal versenyezve az open pisztolyokkal összevont értékelési rendszerben) 345-345 értékelt lövés után 0,08 másodperc különbséggel (182,91 másodperc 1. hely, 182,99 másodperc 2. hely) végzett az ezüst érmes helyen. Egyéni standard pisztoly divízióban a brazil Guga Ribas mögött –legjobb európai versenyzőként- Tanács Gábor ezüst érmet szerzett, Kiss  József a harmadik legjobb európai versenyzőként (4. helyen, 115 értékelt lövés után 0,02 másodperccel, szinte a mérhető legkisebb különbséggel a 3. helyen végző Oliver Damm 85,05 másodperc – 85,07 másodperc mögött) végzett, Miglécz Gyula pedig a negyedik legjobb európaiként az 5. helyen zárt. Standard pisztoly csapat divízióban pedig a Tanács Gábor, Kiss József, Miglécz Gyula összeállítású csapat Európa Bajnok lett, így megvédte tavaly megszerzett címét. A hölgyeknél összevont értékelési rendszerben az idén először Európa Bajnokságon induló Csabai Bernadett bronz érmet szerzett.

Open rimfire divízió:

                László Endre Európa Bajnok, 1. hely

Standard rimfire divízió:

                László Endre Európa Bajnok 1. hely

                Kiss József ezüst érem, 2. hely

                Tanács Gábor bronz érem, 3. hely

Rimfire team divízió:

                Ezüst érem, 2. hely (László Endre, Kiss József, Tanács Gábor csapat)

Standard pisztoly divízió:

                Tanács Gábor ezüst érem, 2. hely (legjobb európai versenyzőként)

                Kiss József 4. hely

                Miglécz Gyula 5. hely

Standard pisztoly team divízió:

                Európa Bajnok, 1. hely (Tanács Gábor, Kiss József, Miglécz Gyula csapat)

Lady overall divízió:

                Csabai Bernadett bronz érem, 3. hely

About johnuram

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

four + two =